افسردگی یکی از بیماری‌هایی است که می‌توان گفت تقریبا تمامی افراد در یک برهه از زندگی خود آن را تجربه کرده‌اند. بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند اختلال افسردگی که در این قرن شاهد آن هستیم به دلیل تغییرات سریع و ناگهانی زندگی پس از سال 2000 است. از سال 2000 به بعد تکنولوژی پیشرفت‌های زیادی داشته است و تقریبا تمامی افراد به اینترنت دسترسی پیدا کردند. همین امر باعث شد انسان‌ها نتوانند با تغییرات همسو شوند و در نتیجه بیماری افسردگی شیوع پیدا کرد.

افسردگی آتیپیک چیست

افسردگی مانند سایر اختلالات روانی دارای انواع متفاوتی است و یکی از آنها افسردگی آتیپیک یا افسردگی غیر معمول است (اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه بدست بیاورید، می‌توانید مقاله اختلال افسردگی را مطالعه کنید). در ادامه تلاش می‌کنیم اطلاعات بیشتری را در مورد افسردگی آتیپیک در اختیار شما قرار دهیم.

افسردگی آتیپیک چیست؟

افسردگی آتیپیک نوعی اختلال است که بسیاری از حالات آن با اختلال افسردگی همخوانی دارد. اما یکی از مواردی که باعث می‌شود این نوع افسردگی با انواع دیگر افسردگی تفاوت‌هایی داشته باشد علائم جسمانی نامناسبی است که به شدت عملکرد بیمار را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به طور مثال، این افراد احساس می‌کنند دست و پاهایشان به قدری سنگین است که نمی‌توانند حرکت کنند و گاهی این احساس آنقدر شدید می‌شود که فرد احساس فلجی می‌کند.

در این نوع افسردگی فرد شدیدا به غذا میل پیدا می‌کند و میل به پرخوری مشهود است. به همین دلیل، کسانی که به این نوع افسردگی مبتلا هستند معمولا اضافه وزن شدید دارند. از علائم دیگر این اختلال می‌توان به احساس کسالت در کل روز اشاره کرد. به همین دلیل، این افراد معمولا در خواب به سر می‌برند و یا تمایل دارند بخوابند. در این نوع افسردگی فرد به وقایع مثبت و منفی زندگی‌اش واکنش عادی نشان می‌دهد و همین امر پیچیدگی این بیماری را بیشتر می‌کند.

علائم افسردگی آتیپیک

شناخت علائم بیماری‌ها از جمله علائم بیماری افسردگی بسیار مهم است. زیرا شناخت این علائم به افراد کمک می‌کند در صورت شناسایی فردی که آن علائم را دارد به او کمک کنند تا در پروسه درمان قرار گیرد. گاهی خود فرد نیز به برخی از دلایل حالت‌های غیر معمول خود پی می‌برد و تلاش می‌کند تا درمان را آغاز کند. به همین دلیل، در ادامه به معرفی علائم این نوع افسردگی می‌پردازیم و شما را بیشتر با این بیماری روحی آشنا می‌کنیم.

حس فلجی یا احساس سنگینی در دست و پا

شاید بتوان گفت یکی از مهمترین علائم بیماری افسردگی آتیپیک که باعث شده است این بیماری با انواع دیگر اختلال افسردگی متفاوت باشد احساس سنگینی شدید در دست و پاست. در این شرایط، فرد به سختی می‌تواند راه برود و کارهای روزمره‌اش را انجام دهد. معمولا افراد مبتلا به این افسردگی احساس می‌کنند توان دست‌ها و پاهایشان بسیار کاهش یافته است و دیگر نمی‌توانند از پس کارهای خو بربیایند. همین امر باعث کندی شدید در عملکرد آنها می‌شود.

 در همینجا به شما گوشزد می‌کنیم اگر این افسردگی درمان نشود، عواقب بدی را برای سلامتی در پی خواهد داشت. زیرا این علائم دائما تشدید می‌شوند و ممکن است فرد توان راه رفتن و یا کار کردن خود را به طور کامل از دست بدهد.

اختلال شخصیت

یکی دیگر از علائمی که به شما کمک می‌کند تا بیماری افسردگی آتیپیک را تشخیص دهید اختلال شخصیت است ( اگر می‌خواهید اطلاعات خود را در مورد بیماری اختلال شخصیت بالا ببرید، می‌توانید مقاله اختلالات شخصیت را مطالعه کنید). در واقع، علائمی در این افراد به وجود می‌آیند که ممکن است پزشک تشخیص دهد فرد مورد نظر به بیماری اختلال شخصیت مبتلا شده است.

اختلال شخصیت

برخی از بررسی‌ها و تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته‌اند نشان می‌دهند گاهی یکی از دلایل ابتلا به اختلال شخصیت مرزی ابتلا به بیماری افسردگی آتیپیک است. بسیاری افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ابتدا به این افسردگی مبتلا بوده‌اند و این بیماری در آنها درمان نشده است، همین امر آنها را در معرض ابتلا به بیماری اختلال شخصیت قرار داده است. بسیاری از کارشناسان این حوزه بر این عقیده هستند اختلال شخصیت مرزی بیماری است که معمولا پس از ابتلا به این نوع افسردگی به وجود می‌آید.

واکنش عادی به وقایع

همانطور که می‌دانید افراد مبتلا به بیماری افسردگی نباید واکنش عادی به وقایع زندگی نشان دهند. معمولا، این افراد در برابر اتفاق‌های مثبت و منفی زندگی خود خنثی هستند و  هیچ چیز آنها را خوشحال نمی‌کند. اما بیمارانی که به افسردگی آتیپیک مبتلا هستند، واکنش بسیار عادی به وقایع مثبت و منفی زندگی خود دارند و همین امر باعث می‌شود پیچیدگی این بیماری شدیدتر شود.

حساسیت به طرد شدن

یکی دیگر از مواردی که به عنوان علائم بیماری افسردگی آتیپیک شناخته می‌شود، حساسیت بسیار شدید به طرد شدن است. این افراد به شدت از اینکه توسط دیگران و یا جامعه طرد شوند وحشت دارند و تلاش می‌کنند تا دیگران را از خود راضی نگه دارند.

خواب غیر معمول

همانطور که در علائم این بیماری اشاره کردیم این افراد احساس سنگینی در دست و پای خود دارند و نمی‌توانند به درستی حرکت کنند. همین امر باعث می‌شود تمایل آنها به خواب زیاد شود. معمولا این افراد در تمامی ساعت‌های روز خواب هستند و پس از آنکه از خواب بلند می‌شوند احساس خستگی دارند ( اگر می‌خواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، می‌توانید مقاله اختلال خواب را مطالعه کنید).

افزایش غیر معمول وزن

معمولا کسانی که به بیماری افسردگی آتیپیک مبتلا هستند، تمایل بسیار زیادی به مصرف غذا دارند. همین امر سبب می‌شود وزن آنها به طور غیر معمولی افزایش پیدا کند. افزایش وزن باعث می‌شود تحرک برای این افراد بسیار دشوار باشد و این مسئله مشکلات جسمانی زیادی را برای آنها به وجود می‌آورد. از طرف دیگر، کاهش تحرک باعث می‌شود تا شدت بیماری افسردگی افزایش پیدا کند.

علائم سندرو پیش از قاعدگی

سندروم پیش از قاعدگی یکی از اختلالات روحی است که معمولا ده روز تا یک هفته قبل از اینکه بانوان پریود شوند آن را تجربه می‌کنند. مطالعات نشان داده‌اند افرادی که به بیماری افسردگی آتیپیک مبتلا هستند، بیشتر از دیگران این علائم را تجربه می‌کنند. بانوان مبتلا به این اختلال در دوران پیش از قاعدگی تمایل شدیدی به شیرینی و شکلات دارند و با اینکه این افراد غذای زیادی را می‌خورند، اما مصرف کربوهیدارت آنها در این دوران افزایش پیدا می‌کند.

اختلال اضطراب

اختلال اضطراب یکی از بیماری‌های شایعی است که افراد زیادی را سراسر دنیا گرفتار کرده است. مطالعات صورت گرفته در این زمینه نشان می‌دهد بیش از 30% کسانی که به این نوع افسردگی مبتلا هستند از اضطراب رنج می‌برند.

اختلال اضطراب

 این افراد اختلالات دیگر مانند اختلال وسواس فکری و عملی و اختلال پانیک را نیز تجربه می‌کنند. همین امر سبب می‌شود پروسه درمان این بیماران بسیار حاد و پیچیده شود و آنها مجبور هستند از ترکیبی از روش‌ها برای درمان بیماری خود استفاده نمایند.

علائم مشترک افسردگی آتیپیک با اختلال افسردگی

همانطور که در ابتدای این متن به آن اشاره کردیم، این بیماری وجه اشتراک بسیار زیادی با اختلال افسردگی دارد. این علائم به شرح زیر است:

علل ابتلا به این اختلال چیست؟

تا بدینجا تلاش کردیم شما را با این اختلال آشنا کنیم. اما ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید چرا برخی از افراد به این نوع اختلال دچار می‌شوند. در ادامه به علل ابتلا به این نوع خاص از افسردگی می‌پردازیم.

شرایط زندگی

به طور کلی، غم و اندوه از مهمترین دلایلی هستند که سبب می‌شوند افراد به این نوع افسردگی مبتلا شوند. کسانی که در زندگی خود ضربه‌های سنگین عاطفی را تجربه کرده‌اند، به طور مثال یکی از عزیزان خود را از دست داد‌ه‌اند، در معرض ابتلا به این نوع افسردگی هستند.

علائم مشترک افسردگی آتیپیک با اختلال افسردگی

 اختلافات زناشویی از موارد دیگری هستند که سبب می‌شوند افراد به این اختلال دچار شوند. به همین دلیل، توصیه می‌شود کسانی که دچار بحران و یا غم بزرگی در زندگی خود می‌شوند برای رزو وقت مشاوره اقدام کنند.

عوامل ارثی

به طور کلی، تحقیقاتی که تا بدینجا صورت گرفته‌اند به این موضوع اشاره می‌کنند بیماری افسردگی می‌تواند یک بیماری ارثی باشد. معمولا کسانی که در اطرافیان خود فردی را دارند که به این اختلال دچار است، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به آن قرار دارند.

به همین دلیل، این افراد باید به حالات روحی خود توجه ویژه‌ای داشته باشند و در صورت بروز هر گونه مشکل سریعا از خدمات مشاوره استفاده کنند. نتایج تحقیقات نشان می‌دهند غده هیپوتالاموس و غده هیپوفیز عوامل ارثی را در خود نگه می‌دارند و در صورتی که شرایط حادی در زندگی افراد به وجود بیاید، این عوامل خود را نشان می‌دهند.

فرضیه مونو آمینی

فرضیه دیگری نیز وجود دارد که از علل ابتلا به اختلال افسردگی آتیپیک به شمار می‌رود. در این فرضیه به این موضوع اشاره می‌شود مصرف برخی از داروها از جمله داروهای فشار خون مانند داروی رزرپین و یا داروهایی که برای درمان سل پیشنهاد می‌شوند از ترشح آنزیم مونو آمینو اکسیداز در بدن جلوگیری می‌کنند و همین امر سبب می‌شود سروتونین که یک هورمون شادی آور است در مغز انسان ترشح نشود و در نتیجه فرد به بیماری افسردگی مبتلا می‌شود.

 به طور کلی، تحقیقات نشان داده‌اند حالات روانی و خلق وخوی انسان به میزان غلظت ناقل منو آمین، نور آدرنالین و سروتونین بستگی دارد. به همین دلیل، وضعیت جسمانی کسانی که به بیماری افسردگی مبتلا هستند باید تحت نظر قرار گیرد. این موضوع می‌تواند درمان این بیماری را هدفمند سازد.

روش‌های درمانی

درمان افسردگی آتیپیک بسیار حاد و پیچیده است و افرادی که می‌خواهند وارد پروسه درمان شوند باید به عوامل مختلفی توجه داشته باشند. برای این بیماری‌ها ترکیبی از خدمات مشاوره و دارو درمانی پیشنهاد می‌شود. این افراد باید از داروهای ضد افسردگی سه‌حلقه‌ای مانند فلوکستین و یا ربوکسین استفاده کنند. دوز مصرفی بر اساس شدت بیماری مشخص می‌گردد.

سخن پایانی

تا بدینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد افسردگی آتیپیک در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شده‌اید این بیماری گونه‌ای از اختلال افسردگی است که همراه با حالت‌ها و دردهای جسمانی خود را نشان می‌دهد. افراد مبتلا به این بیماری معمولا از دردهای دست و پا رنج می‌برند و احساس می‌کنند در حال فلج شدن هستند. درمان بیماری افسردگی آتیپیک به صورت ترکیبی است و معمولا مشاوره همراه با دارو درمانی پیشنهاد می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *